Tisztelt Látogató! Beszállítónk sajnos önhibáján kívül nem tud több megrendelést teljesíteni, így egyelőre a megrendelésekre nincs lehetőség. Megértésüket köszönjük!

Beszállítónk sajnos önhibáján kívül nem tud több megrendelést teljesíteni, így egyelőre a megrendelésekre nincs lehetőség.

A népgyógyászat bölcsességei, gyógyírjai

Népi gyógyászat a népi tapasztalatokon, a körülöttünk lévő természet megismerésén, a természetes gyógymódon megtalálásán és megfelelő felhasználásán alapul. Az alábbiakban a tinktúrákban felhasznált gyógynövények népi gyógyászati leírásával, hatásaival ismerkedhetnek meg.

Máriatövismag

 Népgyógyászati alkalmazása:
- Epeműködési zavarokra
- Enyhe emésztési zavarokra
- Idült májgyulladás esetén
- Májzsugorodás esetén 

A népgyógyászatban a máriatövismagot a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarták számon, és az egyetlen, ami serkenteni képes a májsejtek regenerációját. Emésztési rendellenességekben, sárgaságban, tejelválasztás fokozására és epebántalmakban használták. A máriatövis jelentős antioxidáns hatással rendelkezik, mérsékli a mérgek által okozott oxidatív májkárosodást. Gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza a fehérjék előállítását a májban. Gyulladáscsökkentő, gátolja a máj májzsugorra jellemző átépülését.
A máriatövis, a szilimarin nagyon jól tolerálható, hosszú távon is biztonságos, mellékhatások (jellemzően hasmenés, puffadás) ritkán fordulnak elő. 

 

Kasvirág

Népgyógyászati alkalmazása:
- Megfázásra
- Influenza megelőzésére
- Gégegyulladásra
- Hörghurutra
- Herpeszre

 A kasvirág manapság még kevéssé ismert gyógynövényünk. Fokozza az immunrendszerünkben található makrofágok és interferon termelődését, melyek feladata a vírusos, bakteriális és gombás megbetegedésektől való védelem. Kiváló immunrendszer erősítő, valamint enyhébb megfázás, középfül-gyulladás, mandula-gyulladás, légúti, szájüregi, húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésre is alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek jelentkezésekor alkalmazhatjuk.

 

Páfrányfenyő

Népgyógyászati alkalmazása:
- Rossz agyi keringésre, fülzúgás kezelésére
- Emlékezőtehetség, koncentrálóképesség támogatásáre, tanulás segítésére
- Szellemi teljesítmény fokozásáre, memória javításáre
- Öregkori elbutulásre, Alzheimer-kór megelőzésére
- Az agysejtek oxidatív stressztől való védelmére
- Gyulladás csökkentésére, autoimmun betegségek, allergia és asztma kezelésére
- Agyvérzés, szélütés megelőzésére és utókezelésére
- Kapilláris érhálózat tisztítására, regenerálásara
- A szív vérellátásának javításara
- Ritmuszavarok kiküszöbölésére
- Az alsó végtagi keringési rendellenességek enyhítésere
- Időszakos sántítással járó izomfájdalom csillapítására
- Sárgafolt, szürke hályog elleni védelemre, a szemet ellátó véredények serkentésére
- A vesében elhelyezkedő kiserek elváltozásának (cukorbetegség esetén) gyógyítására
- Nagyothallás javítására
- A férfi nemi működés serkentésére
- Mentális fáradtság és stressz csökkentésére, depressziós gondok kezelésére

 A Gingko Bilobát évszázadok óta az egészséges agyi-és memóriaműködés megőrzésére, támogatására használják.
A ginkgo biloba gyulladáscsökkentő, így alkalmas az autoimmun betegségek kezelésére, mint az allergia és az asztma. Antioxidáns flavonoidjai több területen is jótékony hatásúak. Az agyvérzés, szélütés megelőzésében és az utókezelésében is fontos szerepet tölt be. A kapilláris érhálózat tisztítója, regenerálója. Javítja a szív vérellátását, ritmuszavarok esetén is jó hatású lehet. Enyhíti az alsó végtagi keringési rendellenességgel és időszakos sántítással járó izomfájdalmat. A szemet ellátó véredények működésének serkentésével fokozza a sárgafolt-elfajulás és a szürkehályog elleni védelmet. A szem és a vese kisereinek cukorbetegség kapcsán fellépő elváltozásait jótékonyan befolyásolja. A fül vérellátásának javításával segít nagyothallás, fülzúgás esetén. Serkentheti a férfi nemi működést. Csökkenti a mentális fáradtságot és a mentális stresszt, fokozza a szellemi teljesítményt, javítja a memóriát, segít depressziós gondok kezelésében.

 

Fekete áfonya

 Népgyógyászati alkalmazása:
- Nőgyógyászati panaszokra
- Látászavarra
- Gyomor nyálkahártya védelémre

 A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódóképességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.
A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van. Mivel a fekete áfonyában található antiocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés.
Bélhurut, enyhe hasmenés elleni háziszer. Fogyasztása javasolható diabetes-, felső légúti megbetegedések-, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, pszoriázis, ateroszklerozis, vérnyomásproblémák esetén.

 

Tüdőfű

Népgyógyászati alkalmazása:
- Légzőszervi megbetegedések kezelésére
- Asztmára
- Rekedtségre
- Vérzéscsillapításra
- Hasmenés, aranyeres csomók kezelésére

 Az orvosi tüdőfű  gyógyászati szempontból legértékesebb növényi része az a fehér pettyekkel tarkított levele. A tüdőfű levelének a fontosságát az is alátámasztja, hogy régen a népi gyógyászatban azt vallották az emberek, hogy a tüdőbetegségeket olyan növényekkel lehet csak gyógyítani, melynek levelei valamilyen hasonlóságot mutatnak a tüdővel. A tüdőfű levelét, valamint virágos hajtását nyálkaanyag és C-vitamin tartalmának köszönhetően, különböző légzőszervi megbetegedések kezelésére használhatjuk. Alkalmas a légcsőhurut és a légzőszervi panaszok kezelésére, az által, hogy enyhíti a tüdő és a légcső irritációját, valamint elősegíti a váladék felszakadását. Fontos köhögéscsillapító és köptető.  Gyakran használják még a légúti megbetegedések mellett vérzéscsillapításra, hasmenés és aranyeres csomók kezelésére. Jó tulajdonságaihoz tartozik a tüdőfűnek az összehúzó hatása és, hogy meggyorsítja a sejtek regeneráló képességeit. A népi gyógyászatban a bélnyálkahártya-gyulladás kezelésére használják.

 

A NŐ

Pásztortáska

A pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) az egész világon elterjedt kozmopolita faj.

Népies neve: gezemice, paperszénye. A keresztvirágúak családjába tartozó, mindenütt tömegesen előforduló, egy- vagy kétéves növény. A pásztortáska felső virágos-leveles hajtását gyűjtjük, legfeljebb 30 cm-ig, áprilistól júniusig illetve másodvirágzáskor, szeptemberben. A pásztortáska sok közös vonást mutat a palástfűvel, mindkettő túlzás nélkül a nők doktora, hiszen a legjobb vérzéscsillapító gyógynövények. A pásztortáska mindenféle vérzést, orrvérzést, gyomor- és bélvérzést, vérvizelést, vérköpést csillapít. Menstruációs fájdalmakra, változó kori bő vérzésre is alkalmazzák; menstruációsciklus-szabályozó. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmat.

 

Cickafark

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A mai kor embere minden olyan betegségre fogyaszthatja, ahol görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre van szükség. Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

 

Palástfű

Mindenekelőtt nőknek való gyógynövény. Javítja a kismedence vérkeringését, erősíti a méhet. Gyakran használják menstruációs zavarok, nőgyógyászati gyulladások esetén, ill. a terhesség szülés problémáinál.